...mit der Nummer Eins...

A vékony srácról a kapuban, Bp. I-ről és példaképeimről

Friss topikok

  • gaborge: @Meoni: sokáig gondolkoztam, hol láttam már Hvidt alkaros mozdulatát. Aztán beugrott: a nem kevésb... (2013.11.25. 22:06) Finish him!
  • gaborge: hát ha már álmodozok, akkor azt, hogy pl. 23 éves vagyok :) (2013.10.04. 13:45) A kapus mindig kulcsjátékos
  • Meoni: Bizony ajánlom, minden kedves kapusnak a figyelmébe, Landin veszprémi teljesítményét. Jó 10 perci... (2013.10.01. 07:59) Lassan, de biztosan
  • gaborge: ha egyszer nincs kapuralövés, nem lehet védés sem :) ezt a heteseknél is így szoktam számolni (2013.05.06. 11:07) Kékben
  • Meoni: Ha egy jelenetet ki kéne emelnem, akkor az biztos az volna, amikor a Rufusz hozta fel a labdát és ... (2012.12.08. 11:10) Effektív sportélmény

Betli a - mostmár - kiesési rangadón

2010.11.20. 11:18 gaborge

A meccs előtt azt írtam, nyerni kell, utólag sincs miért változtatni : nyerni kellett volna. Elmozdulnánk a kieső-zónából, a KEAC ott maradna, minden szép.

Ehelyett: 27-26-ra kikapunk, kétszeri háromgólos vezetés után. Csak röviden: gyalázatos védekezés, hullámzó támadójáték, és az elmaradhatatlan fegyelmezetlenségek. Ehhez hozzáadunk egy fogalmatlan bírópárost, a vereség természetszerű. Könnyen törnek be a hatosra, széleken megvernek egy-egyben, az első félidőben a védekezésünk csak arra volt jó, hogy takarja a lövéseket. Vállalhatatlan csapatteljesítménnyel belépünk a kiesés elleni harcba, inenntől kezdve ezen nincs mit szépíteni. Ez a meccs volt az iránymutató, a jövő heti BRSE-n már rajtunk a nyomás. Bízom magunkban, egy ilyen ordenáré gyenge produkció után össze szoktuk kapni magunkat.

És akkor a kapus-rész :)

Én kezdtem, az elején fej-fej mellett haladunk. Következetesen igyekszem tartani a kinyújtott kéz-összezárt láb-figurát a szélek ellen. Félsiker: egy bemegy, egy elakad a csuklómon a jobbkezes jobbszélső ellen. A balszélen van az ellenfél csodafegyvere, jó kezű, alacsony szélső. Egyet bevág váll fölött, de utána sorozatban megvan három felsőre húzott. Közben viszont kapok kettőt talpról 8-9-ről, egy nem különösen képzett lövőtől. Aztán volt még egy szélső, ahol a támaszkodó lábam bokájáról csorog ki a labda, illetve egy átlövést kipaskolok. Rosszul esik, hogy kétszer is átgyalogol a védelmen a jobblövő, hétről tisztán bezúzza. Aztán a balszélső megcsinálja lent a cundert, pedig már valami őszinte lövést vártam a rövidre. A hetesek idén eddig nem mentek, most viszont megvan a második, egész gyorsan emelem a lábam egy első szándékból lőtt egyenesbe. Összességében elfogadható a félidő, 8/20, 40%. Az ellenfél kapusa is ekörül lehet, talán valamivel kevesebben.

Szabi vált a szünet után, de nem találja a formáját, és a szerencse sem áll mellé. Mivel elöl még megy a szekér, nem vészes, elhúzunk hárommal is. Amikor viszont jönnek a hibák, hamar elfogy az előny, és sajnos nincs védés, amitől kicsit megnyugodna a csapat. Tíz perccel a vége előtt x, majd a vezetést is átveszik. Ekkor cserét mutatok, Szabi jön is. Szerencsére megvan egy láb közé szánt szélső-ziccer. Nemsoká viszont a felemelt lábam alatt elsuhan egy hetes, és egy rávezetéses ziccert is bevágnak a fejem fölé. A követlező támadásnál letakarom a hosszúra szánt közbelövést, de elöl már teljes a káosz, nem tudunk feljönni. Utolsó impulzusként még megfogok egy hetest, ugyanúgy, mint az első félidőben, de ebből sincs egyenlítés. Az idő lepereg, viccen kívül szégyenkezve vonulok le a pályáról.

A vége 11/26 (2/5), ami 42,3%. Tulajdonképpen rendes teljesítmény, de nincs jelentősége. Pár dolgot leszűrtem magamnak a meccsből, csak ez nem pótolja fontos elvszettet 2 pontot.

Pozitívumok: fegyelmezett szélső elleni mozgás, felelősségvállalás a hajrában, visszaállva is megtaláltam a ritmust, hetesek

Negatívumok: nincs igazi bravúr, nem tudom hibára kényszeríteni a kulcsembereiket

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aliasbitter.blog.hu/api/trackback/id/tr802460834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futaszabi 2010.11.20. 14:07:53

Korrekt elemzés. Talán lett volna létjogosultsága a korábbi cserének, de nem ezen múlt véleményem szerint. A mai teljesítményemet nem teszem ki az ablakba, de szerintem senki sem.

gaborge 2010.11.20. 14:20:26

@tobiasszabolcs: az biztos, hogy ez a meccs is bekerül az elrettentő példák öt évvel ezelőtti EGIS-meccsel kezdődő sorába :)
ezt beszéltük hazafelé: ha vezetünk három góllal, az nem arra jel, hogy most lazsálhatunk kicsit, hanem hogy újrarendezzük a sorokat és tudatosan lehozzuk a meccset
Sokadik tanulság

Marlon8 2010.11.20. 23:14:19

Grrrr. Ez borzalmas. Nem hiszem el. Utolsók vagyunk. Ez marhára nem oké. Nagyon el kellene gondolkozni. Vmi itt nagyon félrement! Nagyon elkeserít...

gaborge 2010.11.20. 23:58:34

most, hogy kicsit ülepedett az élmény, egyoldalúnak tűnik a poszt; voltak tök jó megmozdulások: Zolára szépen kijátszottunk egy befutást, Balázs lődözött akkora gólokat, hogy a keacosok szerintem még nem is láttak ilyet; Vaskó P végre tényleg betalált :)
csak már tényleg nem ott kéne tartani, hogy ilyeneknek örülünk, egy hasonló erősségű ellenféllel szemben

futaszabi 2010.11.21. 11:19:54

@gaborge: szerintem nem egyoldalú a poszt. Rettenetes játék, borzasztó végkifejlet, megérdemelt a tabellán elfoglalt helyezés.
Egyébként Árpival beszéltük a meccs után: tavaly annyival volt más, hogy ezeket a meccseket hoztuk. Tavaly az egygólos meccsek a mi javunkra dőltek el. Idén nem. Tavasszal és most az utolsó fordulóban lehetőségünk lesz javítani!
Mentális a problémánk, nem vagyunk elég erősek. Látszott a Rév elleni meccsen, hogy milyen erősek is tudunk lenni, meg álltunk mi már fel a padlóról. Most nem sikerült.

Meoni 2010.11.21. 17:41:16

Mivel ez egy kapus blog, ezért engedjétek meg, hogy néhány kapus (építő) kritikát is elejtsek. Nem csak ezen a mérkőzésen, hanem úgy általában nagyon kevés a verbális támogatása a védekezésnek a kapusok részéről. Bizony nagyon szükség volna rá, hogy hátulról nagy hanggal segítsétek a védekezést. Fontos volna, hogy ez ne korholásban merüljön ki, hanem bizony biztatásban és dicséretben is. Nézem kívülről a védekezésünket és nem emlékszem, hogy lett volna egy pacsi egész mérkőzés alatt, amikor megdicsértünk volna egy jó védekezést. Hatalmas szerepe volna a hőfok tartásában, de mi fa arccal, hang nélkül veszünk tudomásul mindent. Oda kell menni és megpaskolni a társunkat és azt mondani, hogy barvó öreg!

Meoni 2010.11.21. 17:48:10

Érdekes Csapaton belül a mezőnyjátékosok és a kapusok közötti viszony is. Én nem vagyok ellene annak, hogy zrikáljuk, oltsuk egymást, de az eredményt együtt tudjuk elérni és ez nagyon fontos. Az egyik teljesítmény sincsen meg a másik nélkül. Néha ezt nem érzem. Jó példa ez a mostani meccs. 42% szerintem egy nagyon jó teljesítmény, de ez is csak a vereségre volt elég.

futaszabi 2010.11.21. 21:58:55

@Meoni: bár nem az én blogom, de megszólítva érzem magam én is, így válaszolnék.

A védekezés segítése számomra is alapértelmezett. Én meg is szoktam tenni, hogy hangos szóval próbálom irányítani a védelmet, ami azokban az időszakokban sikerül, amikor erre van fogékonyság. :) Nem átallom megdicsérni a jó blokkot vagy adott esetben egy jókor elhelyezett faultot. Azonban ezáltal jogot formálok magamnak arra is, hogy mint a védelem irányítója (vonatkoztassunk el attól, hogy első vagy sokadik számú) elmondhassam kritikámat is, ha éppen egy gyors középkezdésből átszáguldanak rajtunk vagy ha az ellen a saját kapujától gond nélkül pattogtatja a labdát a kilencesünkig. Nyilván magában foglalja a korholásom azt is, hogy a jogos kritikát el kell fogadnom, de ezzel nem emlékszem, hogy valaha gondom lett volna. Legalábbis a kézipályán soha. :)

A kapusok és mezőnyjátékosok közötti kapcsolatról. Többször mondtam már el, de nem akarom ismételni önmagam, meg azt sem akarom, hogy vesszőparipámnak tűnjön, de ami megy edzésen (cunder, fej fölé - mellé húzogatás stb) azt meccsen teli gatyával nem tudjuk megcsinálni. Edzésen mindenki király, aztán meccsen jön egyeseknél a betli. Hobbicsapat vagyunk, mindenki a mozgás és a sport szeretete miatt jön le edzésre. Ez ok. De az eredmények alapján az edzés - királykodás visszaüt. Minden posztra. Esküszöm jobban örülnék, ha edzésen is mindenki odab***ná a ziccert, lehetőleg gólba, mert akkor esetleg át lehetne menteni a formát meccsre is. Meg én sem hinném el, hogy ügyes vagyok. Mert olykor hajlamos vagyok rá.

Sokszor elhangzott már a mezőnyjátékosoktól, hogy az ellenfelek kapujában másfajta kapusok őrzik a hálót, mint mi. Ezzel egyet tudok érteni. Azzal azonban nem annyira, hogy ez úgy hangzott már néhányszor (nekem legalábbis mindenképpen), mintha nekik nehezebb lenne gólt lőni, vagyis a mi gyengeségünk elhiteti a játékosokkal, hogy akár kisebb koncentrációval is eredményesek lehetnek. Ezekben a pillanatokban minden alkalommal a 33-azások jutnak eszembe, amikor tulajdonképpen ellenállás nélkül lehet tüzelni a kapura. Az elmúlt években talán egyszer győztek a mezőnyjátékosok...summa summarum, sok dolgon kell elgondolkodni...

gaborge 2010.11.21. 22:55:20

a mezőnyjátékosoknak is van min fejleszteni, de a kapusoknál maradva: tudatosan rá kell állnunk a visszatérő hibáinkra, kijavítani őket; fel kellene építeni egy stílust, egy repertoárt, amire támaszkodva akkor is tudunk egy bizonyos százalékot hozni, ha épp k*rvára nem találjuk a labdát aznap. Néha ezen meccs múlhat, néha csak annyi, hogy a csapat szusszanhat egyet, mert nem lett megbüntetve a támadásban vétett hiba.
Nehéz ezt a "képzést" megvalósítani, mert rég járt bármelyikünk igazi kapusedzés közelében, és most sincs senki, aki figyelné és korrigálná a hibákat.Meg kellene próbálnunk hármunknak egymást edzeni, nyíltabban felhívni a figyelmet a javítanivalókra, és több időt kiszakítani a kapusképzésre az edzésekből. Ez mellesleg összekapcsolható lehetne a lövők szisztematikus edzésével is, lennének ott is korrigálandó rossz beidegződések.
A kapusteljesítmény van annyira kritikus, pláne ilyen egygólos vereségekkel tűzdelt időszakban, hogy komolyabb energiákat fektessünk bele. Vélemény?

gaborge 2010.11.21. 23:10:46

konkrétan mire gondolok, egy példa: mostani meccs előtt azt sulykoltam magamnak, hogy a szélsők ellen meg kell álljak egyenesen, kinyújtott kézzel. Ebből az lett, hogy a kilenc kísérletből, amire emlékszem, megfogtam ötöt. Lehet persze bosszankodni, hogy bement a cunder, meg a jobbkezes jobbszélső, de sajnos volt már olyan meccs, ahol a kilencből kilenc ment be, hol a rövidbe, hol a lábam alatt, hol a fejem fölött. Majd ha megvan egy biztos alapmozgás, arra lehet építeni utána, hogy mikor lehet kinyitni a hosszúra, mikor kell egy lépést előre menni, stb. Részben jogos az esetenkénti kritika, mert tudnánk jobban is védeni, részben nem, mert az ellenfeleinknél is bőven van harmatgyenge kapusteljesítmény, amit nem tudunk győzelemre váltani. Mindenesetre a saját részünket hozzá kell tenni, és van még kiaknázatlan potenciál.

VaskoP 2010.11.22. 13:29:21

Sziasztok,
Szépen beregisztráltam, hogy hozzá tudjak szólni ehhez a blghoz...

Szerintem egy csapatban a legjobban a védekezés során jön ki legjobban, hogy mennyire tudunk együtt működni.

A támadás során - habár mindíg el van mondva, hogy nem az egyéni villanásoknak kellene hozni a gólokat - egyéni megoldások is tudnak jó eredményeket hozni. Ha pedig megcsináljuk a mozgásokat ott pedig a fegyelemnek van a legfontosabb szerepe, hogy mindenki ott legyen ahol lennie kell és azt csinálja, amit csinálnia kell.

A védekezés során egyéni megoldásokkal ritkábban lehet találkozni, mert ha valaki kimegy labdát halászni, akkor a mögötte lévő helyet fedeznie kell a társaknak, vagy ha fejlebb megy védekezésnél akkor is ugyanez a helyzet.
Védekezésnél ha egy helyen hibázunk/elszámolunk, akkor ha nem éppen azonnal kapunk gólt mert megvertek minket, akkor a hibából keletkező lyukak illetve látszámfölény pótlásá újabb hibákat szül és ott is van a vonalas ziccer az ellenfélnek. Ezzel nincs mit tenni.
A probléma az, hogy a védekezésnél elsajátított mozgások, nem tanulhatóak már ilyen szinten. Amikor elkezdtünk kézilabdázni, elmondták, hogy amikor kicsit feljebb lépsz védekezni a melletted lévő embernek kutya-kötelessége átvenni a beállót, ha esetleg az ember mögé belép. Ha az emberünk továbbteszi, akkor pedig nekünk kutya-kötelességünk visszalépni és felvenni esetleg beállót ha belépne a kivédekező csapattárs mögé. Nekünk ez még így lett megtanítva. Ezek az alapok sajnos/szerencsére beleivódnak az emberbe és nehéz ettől eltérni, illetve értetlenkedve áll az ember amikor emiatt az ő helyén kapunk gólt mert a beálló belépett mögé és labdát kapott.

Szerintem a védekezés a lelke mindennek. Ugyebár ha nem kapunk gólt, akkor maximum X lehet :)
A védekezés pedig nem nagy tudomány felvesszük az embert, átadjuk az embert. Kicsit sarkosítva ugyan, de szerintem ez a lényeg. Ha olajozottan működik a védekezés, akkor ez tud olyan pluszt adni a támadásoknak, hogy egy részt nem kapkodjuk el, illetve ha hibára kényszerítjük az ellenfelet, akkor abból vannak könnyű gólok.

Ahogy szokták mondani DFence!

Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett a hozzászólás...

gaborge 2010.11.22. 15:27:25

szia P
valamilyen szinten ez is gyakorlás kérdése, nem? lehet, hogy ezt annak idején mindenki megtanulta, de amit az ember nem tart karban, az egy idő után megkopik, felváltják rossz beidegződések, vagy kényelmesebb megoldások; nem biztos, hogy ezen segít a meccs előtt egy perccel a kupaktanácson megbeszélni, hogy "akkor most védekezzünk keményen".

VaskoP 2010.11.22. 15:34:00

@gaborge: Igen ezt gyakorolni kell, de ennek beidegződésnek is kell lennie. Azért írtam, ha ez nincs meg akkor ezt nem lehet megtanulni...Ugyanúgy a védőmunkát is le lehetne lépni mint a figurákat...

gaborge 2010.11.22. 15:44:55

@VaskoP: szerintem vesd föl
a kapusoknak már kitaláltam egy fél órás gyakorlatot, amibe a szélsők is bevonhatók; ha Andris rábólint, bevetem.
süti beállítások módosítása